Betegségek

A tüneteid alapján ismerd meg a lehetséges betegségeket. Kitöltöm

Összesen: 16 betegség

DeQuervain tenosynovitis, Wartenberg syndrome

Csuklótáji ínhüvely gyulladás

A kéz hüvelykujjának ismételt, megterhelő mozgásainak túlzásba vitele,(pl. SMS -üzenéssel a telefon hüvelykujjal valónyomkodása), megerőltető nem szokásos mozgások ismétlése,(pl. nagy mennyiségű szilva kimagozása) hormonális állapot változása (terhesség, menopauza), szülés után a kisbaba állandó emelgetése. Bizonyos leírásokban szerepet tulajdonítanak az anatómiai variációknak is ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a klasszikusan egy rekeszben futó kettő darab ín helyett sok esetben számfeletti ínak vagy rekeszek vannak és ez külön leszorítást eredményezhet. A valós oka a panaszoknak egy téraránytalanság kialakulása, azaz az ínhüvelyben futó ínak megvastagodása miatt ezek szorulni fognak az ínhüvelyben és ez a szorulás okozza a fájdalmat.

Tovább
Fractura radii in loco tipico

Csuklótáji orsócsont törés

Mint minden törés a kiváltó ok a nem kívánatos erőbehatás. Ez legtöbbször tenyérre eséskor történik, leginkább csúszós talajon egy „egyszerű letámaszkodás” eredménye.

Tovább
fractura ossis scaphoidei, pseudarticulatio ossis scaphoidei

Sajkacsont / Scaphoideum törések, álízület

A kéztő (carpalis) csontok közül a sajkacsont sérül leggyakrabban (kb. 60%). Férfiak körében és fiatal korban gyakoribb. Kialakulásában általában erőteljes hyperextensiós, (csukló hátrahajlása) és ulnardeviációs (csukló kisujj felé hajlása) mechanizmus játszik szerepet, azaz amikor nyújtott hátrahajtott tenyérre esünk, úgy hogy a tenyerünkre nagy súly nehezedik. Ilyen biciklizésnél, motorozásnál, jégen való elcsúszásnál, gördeszkázásnál szokott leggyakrabban előfordulni. A sajkacsont elég gyakran előforduló gyógyulási zavarait gyakran összefüggésbe hozzák speciálisan gyenge vérellátásával, illetve a csukló mozgásainál betöltött nagyon komplex szerepével. Elég gyakran nem csak önmagában hanem egyéb kéztőcsonttal illetve a körülötte elhelyezkedő ízületi szalagokkal együtt sérül, ami még tovább nehezíti a pontos diagnózis felállítását, illetve a hatékony kezelés ki/megtalálását.

Tovább
Palmaris fibromatózis

Tenyér és ujjzsugor

A tenyérzsugor egy genetikailag kódolt, recesszíven öröklődő (generációk maradhatnak ki az öröklődési sorban) betegség melynek során egy jelenleg általunk nem ismert kiváltó ok hatására a tenyéri bőnye sejtjei szaporodni kezdenek (mint egy daganatban) és egy kollagén nevű anyagot termelve az rostokba, húrokba rendeződve a kezdeti csomós elváltozások az ujjakra kimenő összefüggő húrokká válnak és ezek „behúzzák” az ujjakat megakadályozva azok teljes kinyújtását. Ez személyenként változó sebességgel történhet, van akinél évek, évtizedek alatt alakul ki az ujj vagy az ujjak behúzódása, van akinél pár hónap alatt teljesen behúzódnak az ujjak. A hosszabb ideje fennálló behúzódások eredményeképpen a tenyéri bőr is megrövidül, sőt az ujjak kisízületeinek szalagrendszere is zsugorodhat, ezért a betegség sokkal nehezebben kezelhető komplex formát ölt.

Tovább
Fract.phalangis digiti, Abruptio tendinis extensoris digiti

Ujjperc törések

Trauma (bármilyen sérülés, ütés, rándulás). Bizonyos estekben trauma nélkül: fáradásos vagy pathologiás törések.

Tovább